Dags att börja amortera

kronaDet är minst sagt bra att äga ett hus idag. Det betyder att man inte kommer att påverkas av det som kommer att hända på bostadsmarknaden under sensommaren. Det är nämligen så att finansinspektionen har lagt det skarpa förslaget att det efter augusti månad kommer införas ett amorteringskrav på nya lån som bankerna ger. Anledningen är att vi skuldsätter oss allt mer och att det måste hända något för att komma till bukt med problemet. Jag förstår varför detta krav införs, det beror helt enkelt på att vi måste börja betala av våra lån och inte enbart betala räntan, för i slutändan kommer det resultera i en bostadsbubbla. Jag som redan äger mitt hus kommer inte att påverkas av detta, men jag tycker samtidigt att det är en tydlig fingervisning om att även vi som amorterar lite borde börja amortera mer.

Eftersom att jag idag ändå bor ganska billigt så kommer jag göra en insats för att betala av mitt lån lite snabbare. Jag har nämligen räknat ut att jag har möjlighet att amortera 1 000 kronor mer i månaden på mitt hus, och det lär glädja min bank när jag hör av mig om att jag vill betala mer till dem. Men det är samtidigt en investering för mig att amortera, för ju mer jag äger av huset om jag säljer det, desto mer kommer jag att kunna hämta ut i vinst.

Med andra ord välkomnar jag förslaget, men jag inser samtidigt att det kommer att bli svårt att komma in på bostadsmarknaden om man inte redan är på den. Vi får se vad som händer, men det är fortfarande ett gott tecken på en mer sund ekonomisk hållning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *