Naturreservatet Kvismaren

Det finns faktiskt en hel del sevärdheter i området, även om man kanske inte kan tro det till en början. Förutom att det finns gott om fornlämningar i området, så finns också ett välkänt och viktigt naturreservat några kilometer utanför Odensbacken. Det handlar om Kvismarens naturreservat som har en ekologi som är extremt viktigt för bland annat flyttfåglar, som stannar och vilar där på resorna söderut och norrut. Det har gjort att naturreservatet är speciellt populärt hos fågelskådare. Att området höjts till en av de internationellt viktigaste våtmarkerna av FN visar sitt tydliga tecken på betydelsen av naturreservatet.

naturreservatet

Kvismaren växte fram efter att Hjälmaren sänktes och tack vare naturvårdsinsatser så har reservatet idag sin viktiga form. Här finns idag mängder av olika vandringleder för den som känner för en härlig promenad, med många olika fågeltorn och utsiktsplatser. Här är det Öby Kulle som är navet i området.

Området är välbesökt och känt över hela landet, och vid Öby Kulle är det möjligt att verkligen göra vistelsen till något alldeles extra. Här kan du grilla och bli informerad av personerna som arbetar i stugan. Så när du har vägarna förbi under vår och höst så tycker jag absolut att du ska ta en titt på Kvismaren, för det är en häftig upplevelse samtidigt som det skänker en fridfullhet och ro. Nu är kanske inte alla människor intresserade av fågelskådning, men det är inte nödvändigtvis så att du behöver titta på fåglar. Vandringslederna är många och fina och med ett gott sällskap blir det garanterat en uppskattad avstickare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *